Ας θυμηθούμε όσοι ξέρουμε κι ας μάθουμε όσοι δεν ξέρουμε τα σήματα και τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε ώστε να γίνουμε καλοί πεζοί, αλλά και οδηγοί.
Κι οι πόλεμοι με τους Πέρσες συνεχίζονται... .Όχι μόνο στην ξηρά , αλλά και στη θάλασσα. Στο σημερινό μάθημα η μάχη έγινε στη θάλασσα ( ναυμαχία= μάχη με πλοία) και συγκεκριμένα στη Σαλαμίνα.Γιατί όμως έγινε εκεί; Ήταν σωστή η απόφαση των Ελλήνων; Ας δούμε λοιπόν!!!!!
Μετά τη σπουδαία νίκη των Ελλήνων στο Μαραθώνα, τι λέτε να έκαναν οι Πέρσες; Λέτε να μισούν ακόμα τους Έλληνες και κυρίως τους Αθηναίους; Θα επιχειρήσουν ξανά να τους πολεμήσουν ή μήπως φοβήθηκαν; Η απάντηση στο ...σημερινό μάθημα!!!!!
Οι Πέρσες ήθελαν να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο το τεράστιο κράτος τους. Αν κατακτούσαν την Ελλάδα, τότε ο δρόμος θα ήταν ανοιχτός να περάσουν στην Ευρώπη.
Πόσα αντικείμενα "μίας χρήσης" δε χρησιμοποιούμε αλήθεια κάθε μέρα στο σπίτι μας; Σκεφτήκατε τι θα μπορούσατε να κάνετε μ' αυτά ;Μα...να τα ξαναχρησιμοποιήσετε!!!! Ανακύκλωση!!!!!
Μπαίνουμε επιτέλους στα Κλασικά χρόνια(500π.Χ-323π.Χ) .
Είναι
μια πολύ σημαντική εποχή , γιατί περιλαμβάνει ηρωικές μάχες με λαμπρές
νίκες των Ελλήνων εναντίον των Περσών , αλλά και το "Χρυσό Αιώνα" , τον αιώνα ακμής της Αθήνας , όπου χτίστηκαν έργα που όμοιά τους δεν υπήρχαν κι αποτέλεσαν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές .Τα έργα αυτά τα θαυμάζουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι από όλο τον κόσμο .
Η αγάπη των ανθρώπων προς τη μητέρα του Χριστού, τη μητέρα όλων μας, φαίνεται από το πλήθος των ονομάτων που της έχουν αποδώσει, ανάλογα τον τόπο της, τα θαύματα, το μήνα που γιορτάζεται....... Τα ονόματα αυτά φτάνουν τα 1.620 !!!!!!! .
Γραμματική του μαθήματος: Σ' αυτό το κεφάλαιο θυμηθήκαμε ποιες λέξεις λέγονται προπαροξύτονες κι ασχοληθήκαμε με την κλίση αρσενικών προπαροξύτονων σε - ος(δίνοντας έμφαση στον τονισμό τους .
Μετά από τόσα χρόνια τυραννίας ήρθε και η ώρα της δημοκρατίας για την αρχαϊκή Αθήνα. Ποιος όμως θεμελίωσε αυτό το σπουδαίο πολίτευμα;Αυτό ακριβώς θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα.
Μπορείτε να ακούσετε την αφήγηση για την κοίμηση και τη μετάσταση της Παναγίας μας στο παρακάτω βίντεο. Στο ίδιο βίντεο θα δείτε και τον τάφο της Θεοτόκου , όπως είναι σήμερα και τον επισκέπτονται πολλοί χριστιανοί από όλο τον κόσμο.
Αφού γνωρίσαμε κι εκπλαγήκαμε για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης και ζωής στην αρχαία Σπάρτη και αποφασίσαμε ότι μάλλον δε θα θέλαμε οι περισσότεροι να ζούμε σ' αυτή, καιρός να μάθουμε και μια άλλη πόλη -κράτος της αρχαϊκής Ελλάδας, την Αθήνα.Άραγε ίσχυαν κι εκεί τα ίδια;Ας μάθουμε.......
Αφού μάθαμε σε ποιες τάξεις ήταν χωρισμένοι οι κάτοικοι της Σπάρτης και ποιο ήταν το πολίτευμά της, καιρός να μάθουμε πώς περνούσαν τη μέρα τους οι Σπαρτιάτεςkαι πώς ήταν η ζωή τους.
ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ Η΄ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Μια μικρή αναφορά σε κάποια από τα επαγγέλματα του παρελθόντος που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν στις μέρες μας. Έτσι απλά για να .......θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.
Συνεχίζουμε να γνωρίζουμε τη ζωή της Παναγίας μας. Σήμερα θα μάθουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου δηλ.την ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει το Μεσσία.
Ευαγγελισμός= ευ(αγαθή, καλή) + αγγελία= καλή είδηση
Φέτος για πρώτη φορά μιλήσαμε για τις συζυγίες των ρημάτων. Χωρίς λεπτομέρειες είπαμε απλά ότι μπορούμε να χωρίσουμε τα ρήματα ανάλογα με τον τονισμό και την κατάληξή τους(αλλά και τον τρόπο που κλίνονται) σε δύο συζυγίες:
Σ' αυτό το κεφάλαιο θ' ασχοληθούμε με τις μορφές τέχνης που αναπτύχθηκαν στα Αρχαϊκά χρόνια . Οι μορφές αυτές είναι: η αρχιτεκτονική(κτίσιμο λαμπρών κτιρίων και ναών), η γλυπτική(αγάλματα πολύ καλύτερα απ' αυτά που έφτιαχναν παλιότερα) και η κεραμική (αγγεία).
Θυμάστε που είπαμε ότι οι Έλληνες έφυγαν από τις παλιές τους πατρίδες και δημιούργησαν αποικίες στα παράλια του Εύξεινου πόντου και της Μεσογείου καθώς και στην Κάτω Ιταλία και Σικελία;
Σήμερα μάθαμε ένα καινούριο όρο του συντακτικού, το Κατηγορούμενο. Αφού διαβάσουμε καλά τη θεωρία από το τετράδιό μας, μπορούμε να εξασκηθούμε στη διάκριση του κατηγορούμενου μέσα στην πρόταση καθώς και των υπόλοιπων όρων της πρότασης (δηλ. τουΥποκείμενου, Ρήματος ή συνδετικού Ρήματος και Αντικειμένου).
Η Παναγία είναι μητέρα του Χριστού ,αλλά και μητέρα όλων μας.Μας προστατεύει, μας αγαπά , μας φροντίζει, μας παρηγορεί και συμπάσχει μαζί μας.
Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε τις γιορτές που είναι αφιερωμένες στην Παναγία(θεομητορικές γιορτές, γιορτές για τη μητέρα του Θεού) , ονόματα και προσωνύμιά της, τραγούδια, κ.ά.
Η γέννηση της Παναγίας (τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου)
Τα εισόδια της Παναγίας (δηλ. η είσοδός της στο ναό) (τα γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου)
Δες τα παρακάτω βίντεο που αναφέρονται στα παιδικά χρόνια της Παναγίας(γέννηση, εισόδια κι έξοδος από το ναό).
Και τώρα δες ένα βίντεο που δείχνει το σπίτι των γονιών της Παναγίας, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ως τα 3 της χρόνια.....
Παρακολούθησε κι αυτό το βίντεο που αναφέρεται στα εισόδια της Θεοτόκου
Όλα αυτά συνέβησαν στους Αγίους τόπους όπου και σήμερα πηγαίνουν πάρα πολλοί πιστοί για να προσκυνήσουν το μέρος όπου γεννήθηκε η Παναγία, το μέρος όπου βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα όπου την άφησαν οι γονείς της, τον τάφο της κ.ά.
Ακολουθεί ένας χάρτης αυτής της περιοχής για να τα καταλάβεις καλύτερα