Κρατάμε σωστά το μολύβι μας;
1.Τρόποι κρατήματος του μολυβιού
Στην παραπάνω εικόνα επισημαίνεται και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, το πώς στηρίζεται το χέρι που γράφει πάνω στο θρανίο. Μια τέτοια στήριξη του χεριού προϋποθέτει αρκετή προσπάθεια εκ μέρους του παιδιού καθώς θα πρέπει να μάθει να λυγίζει τον καρπό του και να κρατά το χέρι την ώρα που γράφει κάτω από τη γραμμή και όχι δίπλα ή πολύ χειρότερα από πάνω.
Για να διευκολύνουμε όσα παιδιά δυσκολεύονται στο σωστό κράτημα, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά «δακτυλίδια» από καουτσούκ που μπαίνουν στο μολύβι και αναγκάζουν το παιδί να αφήνει κενό ανάμεσα στα τρία δάκτυλα που κρατούν το μολύβι, αλλά και αρκετά άλλα βοηθήματα το ίδιο αποτελεσματικά.
Η σωστή λαβή τα βοηθά αργότερα να γράφουν αποτελεσματικά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και για περισσότερη ώρα. Το γράψιμο, σιγά σιγά, γίνεται μία αυτόματη διαδικασία, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν σε αυτό που θέλουν να γράψουν και όχι να παλεύουν με το πώς θα το γράψουν.
Επίσης για ένα άνετο και ωραίο γράψιμο είναι σημαντικά τα παρακάτω:
- Όταν γράφει το παιδί μας φροντίζουμε το κάθισμα και το τραπέζι να του επιτρέπουν να πατάει καλά τα πόδια του στο δάπεδο. Ναι, όσο κι αν σας παραξενεύει τα πόδια παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο για να μπορέσει το χέρι να αποδώσει όσα παραπάνω αναφέραμε. (εξάλλου παιδί που κουνάει τα πόδια του συνεχώς, δύσκολα συγκεντρώνεται στην εργασία του).
- Προσοχή και στη θέση της πλάτης και του κεφαλιού.Όχι στο υπερβολικό σκύψιμο που ζημιώνει και τη σπονδυλική στήλη και τα μάτια. Η άνετη θέση της πλάτης βοηθάει και στην αποφυγή της κόπωσης.
- Δείτε επίσης πώς τοποθετούμε το τετράδιο όταν γράφουμε, λιγάκι λοξά. Η κλίση του τετραδίου είναι φυσικά διαφορετική για δεξιόχειρες και διαφορετική για αριστερόχειρες. Αυτή η κλίση του τετραδίου διευκολύνει και το λύγισμα του καρπού ενώ όταν το τετράδιο στέκεται κάθετα ο καρπός ζορίζεται υπερβολικά για να βρει τη σωστή θέση.
- Στην εικόνα δε δείχνει πού βάζουμε το άλλο χέρι όταν γράφουμε. Όμως είναι σημαντική και η δική του θέση. Πρέπει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ώστε να μη στραβώνει η σπονδυλική στήλη, μα να μη σκεπάζει το γραπτό με τρόπο που ο φωτισμός να μειώνεται.
Ο ρόλος του φωτισμού είναι πολύ σημαντικός. Το φως την ώρα που γράφουμε πρέπει να πέφτει με τέτοιο τρόπο που να μην προκαλεί το χέρι μας σκιά στο σημείο που γράφουμε.
1.Η μέθοδος της κάλτσας
Πάρτε μια παλιά κάλτσα και κόψτε δύο τρύπες. Το παιδί φοράει την κάλτσα στο χέρι του, βάζοντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού τους μέσα στις τρύπες.
2. Η μέθοδος του Pom Pom
Τοποθετήστε ένα πομ πομ ή ένα άλλο μικρό αντικείμενο ανάμεσα στα τελευταία δύο δάκτυλα και την παλάμη του παιδιού.
3. Η μέθοδος "ΟΚ"
Πείτε στο παιδί να κάνει το "ΟΚ" με τα δάχτυλά του (Δείχτης - Αντίχειρας). Ανοίγουμε λίγο τον κύκλο του "οκ" και τοποθετήστε το μολύβι ανάμεσα στα δύο δάχτυλα.
|
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή από μέρους μας (των γονιών) για να μάθει το παιδί να κρατάει σωστά το μολύβι και να γράφει με τη σωστή φορά τα γράμματα και τους αριθμούς. Παρακάτω δείτε ένα πίνακα με τη σωστή φορά των γραμμάτων και των αριθμών για δεξιόχειρες.
και για αριστερόχειρες: